3. מאיר בן־שבת ראש המל”ל שהוביל את המשלחות החשאיות למדינות ערב // הודיה כריש–חזוני
על סיפון מטוס מעוטר בחמסה שצוירה עליו מבחוץ, המריאה בסוף דצמבר טיסת אל על, ובה משלחת אמריקנית־ישראלית רשמית, למרוקו. בראש המשלחת עמד מאיר בן־שבת, ראש המטה לביטחון לאומי והיועץ לביטחון לאומי של ישראל. בפתח הפגישה עם מלך מרוקו מוחמד השישי בארמונו שברבאט, הסביר לו בן־שבת כי לפי ההלכה היהודית יש לברך את הא־ל על מפגש פנים אל פנים עם בן מלוכה. בתוך ההתרגשות שאפפה את חידוש היחסים בין שתי המדינות, בירך בן־שבת בשם ובמלכות “שחלק מכבודו לבשר ודם”.
עד לקיץ 2017, היה שמו של בן־שבת חסוי. אבל אז זומן מ’, ראש מרחב דרום בשב”כ, בעל ותק של כמעט שלושה עשורים בשירות הביטחון הכללי ומומחיות רבה בזירה הפלסטינית, אל לשכת ראש הממשלה נתניהו. שם, הוא הסכים לקבל עליו את התפקיד שהוצע לו כראש המל”ל, המטה לביטחון לאומי. מאז, מופקד בן־שבת על ריכוז אינספור נושאים מדיניים וביטחוניים, ובשנה האחרונה גם בריאותיים – בצל המגפה – ועובד בצמוד לנתניהו. הוא מצטרף אל כל פגישה מדינית שמקיים ראש הממשלה ברחבי העולם, נוסף על שליחויות מדיניות חשאיות יותר ולא פעם מורכבות, שאליהן נשלח בגפו. הוא נחשב לאדם מבריק ביותר, יסודי, חרוץ מאוד, ולצד זאת לאיש שקט, נעים הליכות וצנוע במיוחד.

צילום : עמוס בן גרשום לע”מ
הוא מצטרף לכל פגישה מדינית שמקיים ראש הממשלה ברחבי העולם, נוסף על שליחויות מדיניות חשאיות יותר ולא פעם מורכבות, שאליהן נשלח בגפו
בחודשים האחרונים הוא הוביל שלוש משלחות ישראליות־אמריקניות היסטוריות: משלחות שנסעו תחת דגל כחול־לבן לביקורים מדיניים ישראליים רשמיים ראשונים באיחוד האמירויות, בבחריין ובמרוקו. בשלושת המקרים, בהיותו ראש המשלחת, התגלו כישורי הנאום של בן־שבת. מי שעבד בצעירותו כעיתונאי הוא בעל עברית מוקפדת, ערבית שוטפת, הגייה מדויקת כשל קריין חדשות ויכולת רטורית מרשימה המשלבת ציטוטים מהמקורות. מעל כל המשלחות, בלטה במיוחד התרגשותו של בן־שבת בזו שביקרה במרוקו, המדינה שממנה עלו הוריו לישראל. “יהי שלום בחילך שלווה בארמנותייך”, חתם שם את נאומו הדו־לשוני בארמון המלך.
כחודש לפני חילופי הממשל בוושינגטון, היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב רוברט אובריאן העניק בהפתעה לבן־שבת את אות ההוקרה של משרד ההגנה האמריקני על שירות מעולה לציבור. נתניהו אמר במעמד הענקת העיטור כי “זהו אות הכבוד הגבוה ביותר שמשרד ההגנה האמריקני יכול להעניק למי שאינו אזרח אמריקני. מאיר בהחלט ראוי לכך, וזה מאוד מרגש”. מבן־שבת נמסר אז כי הוא מודה על הזכות שנפלה בחלקו לייצג את המדינה ומתפלל לעשות זאת נאמנה.
בן־שבת, יליד 1966, נשוי, אב לארבעה וסב לנכדים, מתגורר במרכז שפירא. הוא הילד ה־12 במשפחה בת 14 ילדים, גדל בדימונה ולמד בבית ספר ממלכתי־דתי בעיר ולאחר מכן בישיבת בני עקיבא “אהל שלמה” בבאר־שבע.
הוא ידוע כמי שמקפיד על מצווה קלה כחמורה. כשעוד שירת בשב”כ, הוזעק באחת השבתות להגיע מביתו אל מטה הארגון במרכז הארץ בשל מקרה חירום. בהיותו בדרך לשם, קיבל שיחת טלפון שהודיעה כי העניין נרגע ואין צורך שיגיע. בן־שבת עצר את מכוניתו בצד הכביש, והמתין לצידה בחוץ, עד לצאת השבת.
לפני כשנתיים פרסם עמית סגל כי בן־שבת נפגש עם הרב חיים דרוקמן, שהוא שכן שלו, והציג בפניו מידע ביטחוני. זאת לכאורה במסגרת שליחות פוליטית מטעם ראש הממשלה, שנועדה למנוע אז את פרישתם מהממשלה של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד – חברי הבית היהודי דאז. העילה לכך הייתה מצב ביטחוני בלתי יציב שהמדינה עמדה בפניו, שהצדיק כביכול פנייה אליהם בבקשה שלא לפרק את הממשלה. הביקורת הציבורית הייתה רבה, אולם בבירור שנערך בנציבות המדינה עלה כי לא הייתה בפגישה בין בן־שבת לרב דרוקמן כל התייחסות פוליטית או מפלגתית – לכן הוחלט כי אין מקום לפתוח נגדו בחקירה משמעתית בנושא. במכתב ששיגר אז בן־שבת לעובדי המל”ל כתב: “התחוור לי ששמי נקשר בעניינים הפוליטיים על לא עוול בכפי. אני נושא בתפקיד ממלכתי ביטחוני־מדיני. לא עסקתי ואיני עוסק בפוליטיקה”.
היועץ לביטחון לאומי וראש המטה לביטחון לאומי
המשפיעים – הכתבות
מסדר הדתל״שים
דרושות נשים
המשפיעים בפרסום
המיינסטרים החדש
כובשי כיפות