12. חנוך דאום האיש שנחשב לפרובוקטור עד שהכנות שלו סללה את דרכו לפסגה // יקי הפשטיין
הייתה זאת ההחלטה להשתתף ב”מחוברים” – הסדרה שבה המשתתפים חושפים את הקרביים יותר מכל תוכנית טלוויזיונית אחרת – שהביאה לתפנית המשמעותית ביותר בהפיכתו של חנוך דאום לאחת הדמויות האהובות בישראל.
דאום אמנם מוכר בתקשורת הישראלית כבר יותר משני עשורים, אך הדמות הנוירוטית שלו הופיעה עד אז כמעט תמיד כשהטייטל המגזרי הוא הסיפור. הזיהוי שלו היה מצומצם יחסית ונסוב סביב העולמות האלו בואכה ההקשר הפוליטי הימני והחיבה לבנימין נתניהו.
שני תהליכים משמעותיים מקבילים קרו כשהפנה את מצלמת הווידאו לצלם את עצמו בעונה ההיא ששודרה ב־2012. הראשון היה החשיפה לציבור הכללי, שלא דרך הפריזמה הפוליטית והמגזרית. תמונות ממערכת היחסים עם אפרת אשתו, ניהול הבית, הגעגועים לאבא – כל אלו הביאו סיטואציות יומיומיות שהיו חסרות בפאזל.
רבים מהצופים הזדהו איתו לראשונה ורצו לחבק אותו או להיות חברים שלו, בלי קשר לחבילת המגזר שבאה עם זה עד לאותו שלב. הצופה החילוני הממוצע, זה שלא עוסק בנעשה בבלפור או באישורי בנייה בגבעת המטוס, גילה פתאום לא רק אדם מצחיק ונוירוטי אלא גם לב גדול ושביר.

צילום: ורד אדיר, באדיבות yes2
הסטאר קוואליטי שתמיד היה שם והיכולת המופלאה שלו לא לקחת את עצמו ברצינות גמורה מדי, הפכו את דאום לדמות קומית חוצת מגזרים וגילים
הנתיב השני והמשמעותי לא פחות הוא בתהליך שדאום עבר באותה תקופה מול המגזר עצמו. חלק מקוראיו ראו בו כותב אמיץ וקול שמדבר לא פעם מגרונם, אך אלו באו בעיקר מהאגף האולטרה־ליברלי עד דתל”שי. לאורך שנות הכתיבה העיתונאית שלו, רבים יותר מתוך הציונות הדתית המיינסטרימית ראו בו סוג של פרובוקטור. כזה שבנה תדמית מסוימת שנועדה בעיקר ללכוד את תשומת הלב התקשורתית, גם במחיר התנגחויות בבית הגידול שלו. ככל שהקריירה של דאום נסקה והוא שם רגל בצמתים מרכזיים בתקשורת הישראלית, כך גברו קולות המתנגדים אליו מתוך המגזר.
“מחוברים” סיפקה גם לאלו תשובה, בדמות הרגעים הקטנים והלא־ערוכים בחיים של
דאום. החרדות, האו־סי־די, השטותניקיות, הטיפולים הפסיכולוגיים והפה הגדול היו פתאום מוחשיים. תמונה של התמודדות אמיתית בחיי בן אדם, שפירקו גם אצל מרבית הכועסים במגזר את האנטגוניזם והחשדנות כלפי הכנות של דאום.
האהבה הדו־צדדית הזאת, הסטאר קוואליטי שתמיד היה שם והיכולת המופלאה שלו לא לקחת את עצמו ברצינות גמורה מדי, הפכו אותו לדמות קומית חוצת מגזרים וגילים, עם הסדרה “המתנחל”, כשמנוע הצמיחה העיקרי לפסגה שהוא נמצא בה היום הוא דף הפייסבוק שלו, עם יותר מחצי מיליון עוקבים אדוקים.
מופע הסטנד־אפ שלו היה אחד המצליחים בתחום, והספר האחרון שלו, “החיים הם תקופה קשה”, הפך מהר מאוד לרב־מכר גם אחרי שבחר להוציא אותו בצורה עצמאית בלי גב של הוצאת ספרים מאחוריו.
מעבר להצלחה המסחרית, על המקום של דאום בנרמול השיח בחתירה לשיח מאחד ובהורדת סטיגמות על מתנחלים ועל המגזר כבר אין מחלוקת. פוסט הומוריסטי אגבי אחד שלו על פקק בצומת אלעזר שבגוש עציון, עושה שירות תודעתי לרעיון ההתיישבות ומפחית מתחים גם יותר מקמפיין של מיליוני שקלים שמנסה לשכנע שיש”ע זה כאן.
המשפיעים – הכתבות
מסדר הדתל״שים
דרושות נשים
המשפיעים בפרסום
המיינסטרים החדש
כובשי כיפות