
34. אורי אלון ואלירן מלכה האנשים מאחורי “שטיסל” ו”שבאבניקים” שוברים את החומות // קרן מלמד–מרגלית
קשה להפחית בחשיבותן של הסדרות “שטיסל” ו”שבאבניקים” ובהשפעתן על החברה הישראלית. לא רק שהן העניקו למגזר החרדי ייצוג אותנטי באופן תקדימי כמעט, הן הצליחו לרתק גם את הצופים החילונים ולחשוף אותם לעולם שנראה להם בתחילה זר ושונה, אבל התברר כדומה ומוכר. הן ניתצו דעות קדומות, שברו קירות ושימשו גשר אמיתי בחברה מקוטבת ומפולגת.
אורי אלון הוא האיש שמאחורי הדרמה שטיסל, שעוקבת אחר חייה של משפחת שטיסל החרדית בשכונת מאה שערים. אלון (40), בנם של הסופרת אמונה אלון ושל הח”כ לשעבר הרב בני אלון, הוא בוגר בית הספר לתסריטאות “מעלה”, וטביעת ידו מתנוססת גם על העונה השנייה והשלישית של “סרוגים”, שעסקה ברווקות במגזר הדתי לאומי.

צילום: אבישג שאר ישוב, תמר לאה
ההיכרות המצוינת של אלון ושותפו ליצירה, יהונתן אינדורסקי, בוגר פוניבז’, עם העולם החרדי ניכרת בכל פריים ובכל דיאלקט יידישאי. אבל השניים לא הסתמכו רק על העלילה או האותנטיות, והצילום הקולנועי של הסדרה הפך אותה לסדרה מהפנטת ויזואלית.
לעומתה, “שבאבניקים” של הבמאי והתסריטאי אלירן מלכה (41) מתמקדת בעולמם של בני הישיבות. הבחירה של מלכה בז’אנר הקומדיה, העניקה לצופים מבט קליל ומשועשע על עולם הישיבות שנחשב לעיתים בעיני הצופה שבחוץ לאפור וחד־גוני.
ולמרות נקודת המבט הקלילה, מלכה לא עשה הנחות ועימת את גיבוריו עם כמה מהנושאים מעוררי המחלוקת והטעונים של המגזר: רווקות מאוחרת, גיוס בחורי הישיבות והתמודדות עם יצר הרע. בשנת 2018 יצר מלכה גם את סרטו הקולנועי הראשון – “הבלתי רשמיים”, בכיכובו של שולי רנד. גם כאן הצליח מלכה להפוך אירוע נישתי כמו הקמת מפלגה ליצירה אוניברסלית ומלאת רגש.
זהו למעשה המכנה המשותף ליצירותיהם של אלון ומלכה. היכולת לקחת סיפור מגזרי ולפתוח אותו לציבור הרחב. להוכיח בדרך המהנה ביותר שבני אדם הם בני אדם ושהדמיון בין כולנו עולה בהרבה על השוני.
המשפיעים – הכתבות
מסדר הדתל״שים
דרושות נשים
המשפיעים בפרסום
המיינסטרים החדש
כובשי כיפות